20.2 C
Amsterdam

Nacht van de Vluchteling trekt veel animo, aantal startplekken verdubbeld

Lees meer

Het loopt storm bij de aanmeldingen voor de Nacht van de Vluchteling. Daarom heeft Stichting Vluchteling het aantal inschrijfplekken verdubbeld naar vijfduizend.

Vanwege de coronamaatregelen werd het aantal deelnemers in vorige edities teruggebracht naar 2.400. In 2019 liep nog een recordaantal van 5.600 wandelaars mee. Toen werd er 1,5 miljoen euro opgehaald voor noodhulp aan vluchtelingen.

Volgens Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is het aantal mensen dat noodhulp nodig heeft nog nooit hoog geweest als nu.

‘Op stations in heel Nederland zien we dagelijks vrouwen, kinderen en mannen uit Oekraïne aankomen’, zegt ze. ‘Door conflicten en klimaatverandering kwamen, naast de mensen die slachtoffer werden van de crisis in Oekraïne, vluchtelingen in onder meer Syrië, Jemen, Zuid-Soedan en Afghanistan in de knel.

Naast geldinzameling hebben de nachtelijke wandeltochten volgens Ceelen ook een ‘signaalfunctie: laten we deze mensen niet vergeten, maar hen helpen’.

De wandeltochten vertrekken in de nacht van 18 op 19 juni uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Den Haag en Tilburg. Wie alsnog nog mee wil doen, zal wel voor de volle 40 kilometer moeten gaan. De kortere mogelijkheid van 20 kilometer is al definitief volgeboekt.

- Advertentie -