13.7 C
Amsterdam

Veel lokale VVD- en CDA-fracties sluiten FvD en PVV (nog) niet uit

Lees meer

Sommige lokale afdelingen van VVD en CDA sluiten een coalitie met PVV of Forum voor Democratie op dit moment nog niet uit, meldt BNR Nieuwsradio. Zij negeren daarmee oproepen van de VVD- en CDA-top, die samenwerking willen uitsluiten.

Het gaat om 26 van de 42 lokale VVD- en CDA-fracties die BNR benaderde. Ze willen eerst de verkiezingen afwachten en kiezers niet bij voorbaat afwijzen. Sommige wijzen op verschillen tussen de landelijk en lokale fracties van deze twee populistische partijen, die vaak ook nog geen verkiezingsprogramma hebben gepubliceerd.

Zo zegt de VVD Epe dat de partijtop helemaal niet gaat over wie de coalitie-onderhandelingen in Epe gaat voeren. ‘Het zou de landelijke politici sieren om de lokale vraagstukken aan lokale volksvertegenwoordigers over te laten.’

D66-leider Sigrid Kaag en GroenLinks-leider Jesse Klaver wijzen samenwerking met PVV en FvD categorisch af. CDA-leider Wopke Hoekstra wijst samenwerking ook af, maar laat de keuze bij de afdeling. Ook Mark Rutte roept de VVD-afdelingen op niet samen te werken met PVV en FVD, maar zegt erbij dat hij denkt dat het niet nodig is.

D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma zegt tegen BNR het kwalijk te vinden dat lokale afdelingen van VVD en CDA de deur openhouden. ‘Het zit in ons DNA om ons te verzetten tegen partijen waar discriminatie zo welig tiert.’

- Advertentie -