17.9 C
Amsterdam

Veenendaal: D66’er uit fractie gezet na stem tegen regenboogvlag

Lees meer

De Marokkaans-Nederlandse politicus Hassan Saidi is door zijn fractiegenoten uit de D66-fractie van Veenendaal gezet. De reden: hij stemde tegen het hijsen van de regenboogvlag op het stadhuis.

Saidi verzette zich deze week tegen het ophangen van de regenboogvlag op het stadhuis, omdat dit ‘symboolpolitiek’ zou zijn. Eind juni stemde hij al tegen een voorstel van GroenLinks en Lokaal Veenendaal om een regenboogzebrapad aan te leggen. Saidi kwam recht tegenover zijn fractiegenoten te staan.

Volgens de Veenendaalse D66-voorzitter Coby van den Heuvel was de tweede tegenstem er één te veel. ‘In de politiek kunnen er meningsverschillen ontstaan en dat is ook niet erg. Maar het mag niet structureel worden. Na een tweede keer wordt het lastig en daarom hebben we afscheid van hem genomen als fractielid’, zegt ze tegen AD Utrecht.

Waarom stemde Saidi tegen? ‘Uit allerlei rapporten blijkt dat discriminatie op grond van herkomst en etnische achtergrond het vaakst voorkomt’, zei hij in zijn stemverklaring. ‘Ik zal tegen de motie stemmen om twee redenen: als eerste vraagt discriminatie onze volle aandacht en niet slechts een discriminatie van een bepaalde groep burgers. Wat doen we met al die andere groepen in de samenleving die zichzelf ook achtergesteld voelen? Het hijsen van de vlag is wat mij betreft symboolpolitiek.’

Volgens Van den Heuvel en de Veendendaalse D66-fractievoorzitter Youssef Boutachekourt betekent de tegenstem van Saidi niet dat hij tegen homo-emancipatie is. Hij zou de LHBT+-gemeenschap juist een heel warm hart toedragen.

Volgens AD Utrecht brandt het landelijke D66-bureau zich liever niet aan de zaak. Een woordvoerder wijst op het verkiezingsprogramma van D66, waarin staat dat iedereen in Nederland het recht heeft om zichzelf te zijn.

- Advertentie -