17.3 C
Amsterdam

‘Verander Coentunnel in Komtunnel’

Lees meer

De Coentunnel in Amsterdam, vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, moet worden vernoemd naar de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. Dat betogen onderzoeker Erika Marseille en journalist Arend Hulshof in het Parool.

Anton de Kom (1898-1945) was een anti-kolonialistische activist uit Suriname, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland in het verzet ging. Hij overleed op 24 april 1945 in Duitsland in een concentratiekamp.

‘Nu het beschamende slavernijverleden van Nederland langzamerhand bekender wordt en steeds meer burgers zich bewust worden van het institutionele racisme dat er nog altijd is, wordt het tijd dat De Koms verhaal bekendheid krijgt’, aldus Marseille en Hulshof.

De auteurs vindendat hij meer standbeelden en aandacht in het curriculum moet krijgen. In Amsterdam-Zuidoost staat nu een standbeeld (foto, rechts) van De Kom.

Marseille en Hulshof bepleiten dan ook dat de Coentunnel verandert in de Komtunnel. ‘En als we dan toch bezig zijn, zou ook de Coentunnel vernoemd moeten worden naar deze verzetsheld in vele opzichten.’

In deze tijden is er veel kritiek op naam van de Coentunnel (foto, midden). Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) was als gouverneur-generaal van de VOC verantwoordelijk voor het afslachten van de bewoners van de Banda-eilanden. Om die reden gaan er nu ook stemmen rond om zijn standbeeld in Hoorn (foto, links) te verwijderen.

- Advertentie -