23.1 C
Amsterdam

Verdachte dood van Koerdische jongen (15) leidt tot onrust in Turkije

Lees meer

In Turkije is veel onrust ontstaan over de dood van een vijftienjarige Koerdische jongen. Hij is gevonden op een plek waar het Turkse leger vlakbij schietoefeningen heeft gehouden, volgens zijn familie met metaaldeeltjes in zijn lichaam.

Het verminkte lichaam van Muharrem Aksem werd vorige week op het platteland nabij de zuidoostelijke stad Sanliurfa aangetroffen. Volgens de districtsgouverneur is Aksem omgekomen vanwege een explosie van een ‘object’ dat hij op het veld trof.

Het lichaam van Aksem werd in gehavende toestand gevonden op het land. Zijn rechterhand lag eraf en er waren vele wonden op zijn gezicht en over het lichaam. De advocaat van de familie zegt dat er uit het lichaam van Aksem twaalf metaaldeeltjes zijn gehaald, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit kogels zijn. Nader onderzoek moet meer helderheid hierover verschaffen.

De gouverneur van Sanliurfa bevestigt dat het lichaam is gevonden in een gebied waar schietoefeningen zijn gehouden, maar er zijn volgens hem ‘geen bewijzen’ voor ‘berichten’ dat de jongen tot doelwit is gemaakt bij een schietoefening, zoals sommige Turken nu beweren op social media.

De jongen, met zijn familie werkte op het land als veehouder, heeft op de fatale dag de dieren aan zijn broer gelaten om op zoek te gaan naar een verdwaalde hond. Hij kwam in de buurt van een plek waar het leger schietoefeningen hield. Het incident vond volgens de provinciale politie ongeveer driehonderd meter buiten het officiële schietgebied plaats.

De Orde van Advocaten van Sanliurfa wijst met een beschuldigende vinger naar de schietoefeningen in het gebied, waarbij de veiligheidsvoorschriften zouden zijn overtreden.  ‘Ongecontroleerde schietoefeningen’ zouden tot een ‘schending van het levensrecht’ hebben geleid. De Turkse staat zou hiervoor aansprakelijk zijn.

De pro-Koerdische partij HDP eist een parlementair onderzoek naar de dood van Aksem. De partij verklaart dat er eerder mensen gewond zijn geraakt in hetzelfde schietgebied. De mensen in Sanliurfa maken zich grote zorgen dat deze moord onopgelost blijft, aldus de HDP.

- Advertentie -