11.3 C
Amsterdam

Verdachte doodsteken Brits parlementslid ‘wilde moslims helpen’

Lees meer

De Brit die wordt vastgehouden vanwege het doodsteken van het Conservatieve parlementslid David Amess vertelde gisteren aan de rechter dat hij moslims wilde redden. Hij nam het Amess kwalijk dat hij ooit voor Britse luchtaanvallen op Syrië had gestemd.

Verdachte Ali Harbi Ali (26) vertelde dat hij de hoop had om als een martelaar te sterven na de moord. Spijt had hij niet van zijn daad, wel van het feit dat het hem niet gelukt is zich bij IS aan te sluiten.

‘Ik dacht dat als ik me niet bij de IS kon aansluiten, ik zou moeten proberen iets te doen om vanuit hier moslims te helpen’, vertelde hij.

Vorig jaar gaf de verdachte aan dat hij voor de moord op Amess al twee jaar lang met het plan liep om hem te vermoorden, omdat het parlementslid had gestemd voor een luchtaanval in Syrië.

Tussen 2015 en 2018 voerden de Britten, de Amerikanen en de Fransen zulke aanvallen uit op IS-doelwitten in Syrië.

De man stak Amess vorig jaar dood. De rechter confronteerde de verdachte ermee dat het doden van Amess geen verschil uitmaakte voor het doorgaan van de luchtaanvallen op Syrië.

Maar de verdachte antwoordde dat Amess nu in ieder geval niet nóg een keer voor zo’n aanval kan stemmen. Ook ziet de verdachte deze moord als boodschap naar andere politici.

De verdachte noemt zichzelf geen terrorist, zei hij ook. ‘Als ik dat woord voor mezelf zou gebruiken, zou ik verwachten dat de Britse politici die Syrië hebben gebombardeerd, dat woord ook tegen zichzelf zouden gebruiken.’

- Advertentie -