21.2 C
Amsterdam

Verdachten moordcomplot Macron voor rechter

Lees meer

Dertien leden van een extreemrechtse groepering staan vandaag terecht voor het beramen van een moord op president Macron.

De leden van de Franse Barjols, een extreemrechtse nationalistische en anti-immigratie-groep, zouden in 2018 tijdens een herdenking van de Eerste Wereldoorlog, een moordaanslag op de Franse president hebben gepland. De politie kwam achter het complot via een tip. Uit politieonderzoek bleek dat de verdachten ook van plan waren om migranten te doden en moskeeën aan te vallen, aldus Radio France Internationale

De leider werd samen met drie andere leden van de beweging in november opgepakt. In zijn auto en huis vond de politie een legervest, vuurwapens en munitie. De extremist heeft tegenover de politie verklaard Macron te willen vermoorden. Een andere verdachte zou Macron tijdens een meet and greet hebben willen vermoorden met een mes. Volgens zijn advocaat was er nooit daadwerkelijk sprake van een moordplan. De politie zou de ‘context en tijd’ van de uitspraken niet hebben begrepen.

De verdachten riskeren gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

- Advertentie -