22.3 C
Amsterdam

Verdeeldheid over nepbillboards van Kilicdaroglu

Lees meer

Op sociale media doen nepbillboards van de seculiere presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu de ronde die hem afschilderen als een ‘vriend van terroristen’. De billboards zouden door de AKP van president Erdogan zijn opgehangen, meldt Toon Beemsterboer, Turkije-correspondent van NRC op Twitter.

Op de billboards staat, naast een vriendelijk lachende Kilicdaroglu, aan de ene kant ‘Demirtas komt vrij’ – een verwijzing naar de gevangen Koerdische politicus Selahattin Demirtas, die al sinds 2016 vastzit op grond van terrorisme-beschuldigingen – en ‘YPG is geen terreurorganisatie’.

De YPG is een gewapende groep Koerdische militanten waarmee het Westen de strijd tegen IS voert in Noord-Syrië. Turkije ziet hen als de zusterorganisatie van de verboden Koerdische organisatie PKK.

NRC-correspondent Beemsterboer wordt op Twitter overigens zelf beschuldigd van verspreiding van nepnieuws – voornamelijk door Erdogan-aanhangers. De nepbillboards zelf zouden gefotoshopt zijn.

Maar of ze nou echt of nep zijn, het AKP-raadslid Erdem Kertisci uit Istanbul heeft ze in ieder geval gedeeld als ‘boodschap van Kilicdaroglu’. De Turkse president beschuldigt Kilicdaroglu voortdurend van terrorisme.

- Advertentie -