13.1 C
Amsterdam

‘Verenigd Koninkrijk moet kwalijke rol erkennen bij coup Iran in 1953’

Lees meer

David Owen, de Engelse oud-minister van Buitenlandse Zaken (1977-1979), wil dat het Verenigd Koninkrijk de rol van de inlichtingendienst MI6 erkent bij de omverwerping van de laatste democratische leider van Iran. Dat mag wel, zeventig jaar na dato, vindt hij, omdat het ‘de Britse geloofwaardigheid ten opzichte van de huidige Iraanse hervormingsbeweging’ ten goede komt. Dat schrijft de Engelse krant The Guardian.

De VS heeft al tien jaar geleden de rol van de eigen inlichtingendienst CIA bij de coup van 1953 erkend. Toen bleek uit vrijgegeven documenten dat de Iraanse premier Mohammed Mosadegh in een gezamenlijke operatie van de CIA en MI6 is afgezet. De officiële Britse lijn is tot nu toe geweest om elk commentaar over inlichtingenzaken te weigeren.

Toen Mosadegh in 1951 premier werd van Iran, begon hij meteen westerse oliebedrijven in het land te nationaliseren. Dit was tegen de Britse oliebelangen. MI6 heeft toen een plot beraamd om hem af te zetten.

Volgens David Owen zijn er goede redenen om die rol nou eindelijk te erkennen. ‘Door toe te geven dat we fout zaten en de stappen voor een Iraanse democratie toen hebben beschadigd, maken we de hervormingen in deze periode waarschijnlijker’.

- Advertentie -