6.3 C
Amsterdam

Verenigde Naties: 85 procent Afghanen leeft in armoede

Lees meer

Liefst 85 procent van de Afghanen leeft in armoede. Ook staat de economie van Afghanistan op instorten. Dit staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

De armoede is enorm gestegen, na de machtsovername van de Taliban in 2021. In 2020 leefden ‘slechts’ negentien miljoen Afghanen in armoede, tegen vierendertig miljoen nu. Dat komt door het plotselinge verlies van internationale hulp en toegang tot financiering, aldus het rapport. Toen de Taliban de macht in het land overnamen werden veel hulpprogramma’s stopgezet, omdat landen weigerden met de islamitische beweging samen te werken.

‘De stopzetting van buitenlandse hulp, die voorheen goed was voor bijna 70 procent van de overheidsbegroting, heeft geresulteerd in een aanzienlijke druk op de overheidsfinanciën’, aldus het rapport. als er niets wordt gedaan dan verslechtert de situatie, en belandden Afghanen in extreme armoede. ‘Als de buitenlandse hulp dit jaar wordt verminderd, kan Afghanistan van de rand van de kloof in de afgrond vallen’, zegt VN-vertegenwoordiger  Abdallah al-Dardari, werkzaam bij het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Om te kunnen overleven hebben Afghanen hun huizen, land en bezittingen verkocht om inkomen te genereren. Sommige mensen besloten hun kinderen te laten werken, of om hun dochter op jonge leeftijd uit te huwelijken.

De aartsconservatieve Taliban willen niet dat vrouwen deelnemen aan het openbare leven. Zo is het vrouwen verboden om voor buitenlandse ngo’s te werken, en mogen vrouwen niet meer naar de universiteit. Dit heeft ook desastreuze gevolgen voor de economie van het land, aldus het VN-rapport. Kanni Wignaraja, regionaal directeur van UNDP voor Azië en de Stille Oceaan, zegt dat meisjes naar school moeten gaan en vrouwen moeten kunnen werken, om zo ‘de hoop op enige echte vooruitgang levend te houden’.

- Advertentie -