13.8 C
Amsterdam

Verenigde Staten bezorgd over positie van moslims in India

Lees meer

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat het Amerikaanse Congres bezorgd is over de positie van moslims in India. Dat stelt zij in een gesprek met John Chambers, voorzitter van het U.S.-India Strategic Partnership Forum, in Washington D.C.

Pelosi sprak drie jaar geleden, tijdens een bezoek van minister-president Narendra Modi van de nationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP), al haar zorgen uitsprak over de situatie van moslims in India. Die zorgen zijn inmiddels  niet weggenomen, verklaart ze.

In India is het geweld tegen moslims de laatste tijd flink opgelaaid. Drie weken geleden ging op social media een video viral waarin de 24-jarige Tabrez Ansari wordt gemolesteerd door een woedende hindoeïstische menigte. Dit gebeurde zeven uur lang, terwijl hij was vastgebonden, hevig bloedde en om genade smeekte, totdat hij overleed. De dood van Ansari zorgde over heel India voor protesten.

Volgens een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Equality Labs worden er op sociale media in India veel haatberichten tegen moslims gedeeld. De Indiase onderzoeksjournalist Soma Basu stelt in een ander onderzoek dat de nationalistische BJP van Modi via whatsapp en andere sociale media negatieve berichten verspreidt over moslims, met als doel het hindoeïstische electoraat meer aan zich te binden.

- Advertentie -