18.6 C
Amsterdam

Verhuurmakelaars in Amersfoort discrimineren minderheden

Lees meer

Uit onderzoek van de gemeente Amersfoort blijkt dat de meerderheid van de makelaars bereid is tot discriminatie van huurders met een homoseksuele gerichtheid of niet-westerse afkomst.

Het onderzoek werd gedaan door onderzoeksbureau RIGO. Onderzoekers deden zich voor als potentiële opdrachtgevers die ondersteuning zochten bij de verhuur van hun woning. Dankzij mystery calls, waarbij verhuurmakelaars werden gebeld, bleek dat zij vaker bereid waren om mensen met een homoseksuele gerichtheid te discrimineren dan met een niet-westerse achtergrond.

Driekwart van de makelaars was bereid om te discrimineren op basis van seksuele gerichtheid. Een kwart was bereid om vooraf een selectie te maken van potentiële huurders op migratieachtergrond.

Een van de verhuurmakelaars reageerde als volgt: ‘Nou weet u, wat ik wel kan doen: ik weet wel natuurlijk van bepaalde doelgroepen die automatisch al een ander geloof hebben. Die kan ik überhaupt uitsluiten. Ik noem maar iets: als ik een Indiër heb, die zijn meestal moslim of iets anders.’

GroenLinks-raadslid Youssef el Messaoudi, zelf van Marokkaans-Nederlandse origine is geschokt. ‘De conclusies liegen er niet om’, twittert hij.

- Advertentie -