12 C
Amsterdam

Verkiezingsnieuws Turkije: ‘Oppositie doet couppoging’ en homofobe uitspraken Erdogan

Lees meer

Nog iets meer dan een week voor de Turkse verkiezingen op 14 mei, maakt de angst voor machtsverlies de lippen los bij de regering. Zo zou een nederlaag van de AKP te vergelijken zijn met een ‘couppoging’ en zoekt president Recep Tayyip Erdogan zijn heil in homofobe uitspraken.

Zo meldt de Turkse nieuwssite T24. ‘Wat ze met de couppoging in 2016 niet is gelukt, willen ze nu op 14 mei met een politieke coup doen’, aldus de exacte woorden van de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. De havik in de ministersploeg van Erdogan neemt geen woord terug van de extreme uitspraken, die elke oppositie tegen de regering reduceert tot een putsch.

Soylu doet er later nog een schepje bovenop en beschuldigt de Amerikaanse president Biden van inmenging. ‘Wat is er zo fout aan deze uitspraak? Erdogan heeft het systeem dat Amerika heeft gevestigd, geneutraliseerd. Biden zei zelf dat hun pogingen tot nu toe niet zijn gelukt, en dat ze het nu proberen door alle oppositiegroepen bij elkaar te brengen.’

Soylu verwijst naar uitspraken van Biden uit 2020, waarin hij steun uitspreekt voor de Turkse oppositie tegenover een steeds autocratere Erdogan. ‘Ze moeten Erdogan verslaan, niet via een coup, maar op democratische wijze, via verkiezingen’, zei Biden toen.

Soylu ziet daarin niet alleen ‘het bewijs’ dat Amerika achter de couppoging uit 2016 zou staan, maar dus ook dat democratische verkiezingen – uiteraard alleen waarin Erdogan verliest – als een couppoging geïnterpreteerd kan worden.

De Turkse oppositie zou volgens de regering niet alleen maar uit ‘putschisten’ bestaan, maar volgens president Erdogan ook allemaal ‘LGBT’ers’ die hij op het podium homofoob wegzet als tegenstanders van ‘het heilige gezin’.

‘Waarom denk je dat perverse structuren zoals lhbt’ers, op hun willen stemmen, we weten dat Kemal Kilicdaroglu een lhbt’er is, van de Goede Partij weten we het ook, al die andere partijen en de HDP, het zijn allemaal lhbt’ers,’ aldus Erdogan.

- Advertentie -