11 C
Amsterdam

Verkiezingsnieuws Turkije: Syrische Turken steunen Erdogan

Lees meer

Syrische statushouders in Turkije zullen massaal op Erdogan stemmen. ‘Recep Tayyip Erdogan zal ons helpen te blijven.’

Op 14 mei vinden in Turkije de parlements- en presidentsverkiezingen plaats. Veel Syrische statushouders willen op Erdogan en zijn AKP stemmen. Ze geloven namelijk dat Syriërs alleen dan in Turkije kunnen blijven. Zo’n 240.000 Syriërs hebben het Turkse staatsburgerschap ontvangen, en het bijbehorende stemrecht.

De meeste Syriërs die in Turkije leven, mogen echter niet stemmen. Zij hebben de status van ‘tijdelijke bescherming’, waardoor ze het risico lopen te worden teruggestuurd naar het door burgeroorlog verscheurde Syrië. De seculier-nationalistische CHP van presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu heeft beloofd Syriërs binnen twee jaar te repatriëren. De partij speelt in op het anti-immigratiesentiment onder nationalistische Turken, dat versterkt is door de torenhoge inflatie in het land.

‘In het begin werden we goed ontvangen, maar de situatie veranderde vanwege de economie’, vertelt de Syrische vluchteling Adil Sheho (38), die sinds 2015 in Turkije woont. ‘Zelfs als ze ons niet allemaal in één keer terugsturen, zullen ze ons onder druk zetten, papieren eisen, onze huren en rekeningen verhogen.’ Vooral voor de kinderen is het lastig. Zij zijn in Turkije geboren en kennen Syrië niet, zegt Sheho.

Zara Dogbeh (50) vreest dat Kilicdaroglu wint: ‘deze keer zijn we banger’, zegt ze.  ‘De CHP praat over terugsturen van ons in elke toespraak.’

‘Oppositie kan winnen’

President Erdogan is vanwege de economische problemen waarmee Turkije kampt en zijn autoritaire beleid minder populair dan in 2018. Volgens Middle East Eye is een overwinning van de oppositie daarom niet uit te sluiten. Maar de kans dat de oppositie daarna uiteenvalt is groot, aldus de nieuwssite. Nationalisten en seculieren werken in de zogenoemde ‘Tafel van Zes’ samen met islamisten en voormalige bondgenoten van Erdogan. De zes partijen hebben een akkoord getekend, maar is dit genoeg?

- Advertentie -