20.2 C
Amsterdam

Verkrachting Joods meisje in Frankrijk vergroot politieke kloof

Lees meer

De Franse radicaal-rechtse partij Rassemblement National heeft de verkrachting van een 12-jarig Joods meisje aangegrepen om de eigen verkiezingsretoriek aan te scherpen. Partijleider Marine Le Pen spreekt over een explosie van antisemitische daden.

De samenleving reageerde verontwaardigd op de verkrachting vorige week. Van links tot rechts is de daad veroordeeld. Twee minderjarige jongens uit Parijs zijn voorlopig aangeklaagd. Ze zouden schuldig hebben gemaakt aan religieus gemotiveerd geweld. Volgens de Joodse leider en advocaat Elie Korchia is het slachtoffer Joods en noemden de jongens het woord ‘Palestina’.

Maar het incident komt niet slecht uit voor Rassemblement National, dat de parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli zou kunnen gaan winnen. De radicaal-rechtse partij grijpt de publieke verontwaardiging aan om Israëlcritici de mond te snoeren.

‘We moeten het antisemitisme bestrijden dat Frankrijk sinds 7 oktober teistert’, zegt partijvoorzitter Jordan Bardella. Ook partijleider Marine Le Pen wijst naar 7 oktober. ‘De explosie van antisemitische daden, een stijging van 300 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2023, moet alle Fransen waarschuwen. De maandenlange stigmatisering van Joden door uiterst links, gebruikmakend van het Israëlisch-Palestijnse conflict is een reële bedreiging voor de burgerlijke vrede’, schrijft ze op X. Ze hoopt dat de Franse kiezer hier op 30 juni en 7 juni rekening mee houdt.

Oud-parlementslid Florence Morlighem hekelt op haar beurt de gretigheid waarmee Rassemblement National de vermeende antisemitische daad aangrijpt om politiek te bedrijven. ‘Het bestrijden van antisemitisme staat islamofobie niet toe’, reageert ze op X.

Rassemblement National heette vroeger Front National en heeft een antisemitisch verleden. Vooral oud-leider Jean-Marie Le Pen is berucht om zijn antisemitische uitlatingen. Zo zei hij een keer over de Frans-Joodse zanger Patrick Bruel: ‘De volgende keer doen we hem in de oven.’ Onder leiding van Marine Le Pen, de dochter van Jean-Marie, is de partij een andere koers ingeslagen. Rassemblement National staat 100 procent achter Israël en ziet antisemitisme vooral als een islamitisch en radicaal-links probleem.

- Advertentie -