2.8 C
Amsterdam

Vervolging Utrechtse moskee Al-Fitrah mag gewoon doorgaan

Lees meer

Het Openbaar Ministerie mag nog steeds de stichting Al-Fitrah vervolgen voor een witwaszaak uit 2012-2013. Dit bepaalde de rechter vrijdag, bericht RTV Utrecht. Volgens imam Suhayb S. en zijn advocaat Anis Boumanjal hebben de feiten waarvan de moskee wordt verdacht te lang geleden plaatsgevonden, maar de rechtbank is het daar niet mee eens.

Vorige week zei Boumanjal dat de vervolging tegen Al-Fitrah moest stoppen, omdat het gaat om een zaak van tien jaar geleden. Er is ‘geen adequate verdediging meer mogelijk’, aldus de advocaat.

Al zes jaar vervolgt het OM de moskee vanwege witwassen. Later kwam daar een aanklacht bij tegen imam Suhayb S., die tijdens de parlementaire enquête over ongewenste beïnvloeding van moskeeën (POCOB) in 2021 een valse verklaring zou hebben afgelegd. Eerder liep er tegen de imam ook een klacht wegens betrokkenheid bij of het financieren van terrorisme, maar hiervoor kon geen bewijs worden gevonden.

Een belangrijke reden om het proces te stoppen, vindt Boumanjal, is dat er geen bewijs meer kan worden gevonden van witwassen. Hieraan zou de moskee zich in 2012 en 2013 hebben schuldig gemaakt. In 2016 deed de FIOD een inval om bewijs te verzamelen. Organisaties hoeven hun boekhouding echter slechts zeven jaar te bewaren, waardoor enig bewijs nu al verloren is gegaan.

Daarnaast lopen er beschuldigingen tegen de imam ‘over onder meer het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting’. Hij stelt dat hij die niet kan overleggen, omdat alle relevante boekhouding door de FIOD in beslag is genomen.

Hoewel de rechtbank erkent dat de zaak lang duurt en dat er sprake is van een ‘forse overschrijding van de redelijke termijn’ mag de vervolging gewoon blijven doorgaan. Het is volgens de rechtbank namelijk moeilijk om vast te stellen ‘in welke mate de verdachte hierdoor concreet wordt geschaad in haar mogelijkheden om zich te verweren’. De rechtbank stelt echter wel dat als tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak blijkt dat het onevenredige tijdsverloop problemen veroorzaakt bij de bewijsgaring of de waardering van het bewijs daarmee rekening gehouden worden zal. In het uiterste geval zal dit tot vrijspraak kunnen leiden.

Volgens Boumanjal heeft de rechtszaak tegen imam Suhayb S. ‘een zware wissel’ getrokken op de verdachte, wiens reputatie nu is beschadigd. De rechter neemt dit van de advocaat aan, maar stelt desalniettemin dat er daarom nog wel een eerlijk proces gevoerd kan worden.

De rechtbank streeft ernaar dat de inhoudelijke behandeling van de zaak eind dit jaar plaatsvinden kan, in november of december.

- Advertentie -