17 C
Amsterdam

Video Turkse fanfare: ‘Wij zijn allemaal Hollanders’

Lees meer

Opvallende taferelen bij de opening van een supermarkt in Bergen op Zoom. Een Ottomaanse muziekband verklaart alle ‘Turkse Ottomanen’ op Nederlands grondgebied tot ‘Hollander’. Zo is te zien in een TikTok-video.  

‘De naam van het liedje is ‘Wij zijn allemaal Hollanders’’, zegt de leider van de band met een Turks-Brabants-Zeeuws accent, en vermeldt daarbij proestend dat ze het liedje zelf hebben geschreven.

‘Alle broeders en zusters, opa’s, oma’s en vaders, hallo kinderen en moeders’, begint het liedje. Het refrein, ‘Wij zijn allemaal Hollanders’, heeft het typische geluid van Ottomaans tromgeroffel en trompet. De Ottomaanse muziek kent een lange geschiedenis. De instrumenten zweepten eeuwenlang het Ottomaanse leger tijdens militaire campagnes op – onder meer in Europa tot aan het beleg van Wenen in 1683.

Op sociale media wordt het liedje van het nodige politieke commentaar voorzien. Zo ziet Yasmien het liedje als het ‘Turkse antwoord’ op de assimilatie-eisen van de extreemrechtse politicus Geert Wilders. ‘En mensen maar zeggen dat omvolking slecht is. Dit is prachtig’, reageert Boubout Yassine.

- Advertentie -