21.2 C
Amsterdam

Video: Servische agenten bezingen ‘nieuwe genocide op Bosniërs’

Lees meer

Servische politiemannen zongen tijdens een nieuwjaarsfeestje in een kroeg in Priboj, naast de grens met Bosnië-Herzegovina, over een ‘nieuwe genocide op Bosniërs’. Dat blijkt uit een opgedoken video.

Er werd onder meer gezongen: ‘Srebrenica, je bent me zo dierbaar, ik wou dat ik het drie keer herhaalde.’

In 1995 viel Srebrenica, een Bosnische enclave die onder bescherming van Nederland stond. Ongeveer achtduizend moslimmannen- en jongens werden door Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Ratko Mladic van het leven beroofd. De meeste historici zien dit als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Holocaust.

Er wordt vanuit Bosnische kant heftig gereageerd tegen de geweldsfantasieën van de agenten. Zo zegt een twitteraar: ‘Ik kan de mentaliteit van deze nazi’s niet begrijpen. De kans dat we hier te maken hebben met oorlogsmisdadigers is groot.’

Deze Servische haat leeft volgens experts breder in de Servische maatschappij. Dit is ‘het ware gezicht’ van het Servische regime van president Aleksandar Vucic zijn, waarschuwt politicoloog Jasmin Mujanovic op Twitter.

Ook de CNN-journalist Ika Ferrer Gotić beschouwt dit filmpje niet als een ‘geïsoleerd incident’. Volgens haar zijn de zingende mannen hooggeplaatste officieren bij de Servische grenspolitie. ‘Dit is nu onze nieuwe realiteit geworden.

De spanningen op de Balkan lopen de laatste maanden weer op. Zo roept de separatistische president Milorad Dodik van de Servische deelrepubliek van Bosnië openlijk over aansluiting bij Servië. Daarin wordt hij gesteund door Rusland en Servië zelf.

- Advertentie -