12.7 C
Amsterdam

Video: Jetten zet Baudet op zijn nummer

Lees meer

In een duizelingwekkend dubbelinterview van het NPO 3-verkiezingsprogramma voor jongeren met Rob Jetten van D66 en Thierry Baudet van Forum voor Democratie, maakt de extreemrechtse politicus Baudet de ene homofobe opmerking na de andere. Jetten, die slecht heeft kunnen slapen van het interview, zet Baudet vervolgens op sociale op zijn nummer. ‘Vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief voor haat’, aldus Jetten.

‘Wat is non-binair’, vraagt Baudet met een moeilijke blik aan iemand die zich niet als man of vrouw identificeert. ‘Moet ik het nu gaan googelen’, vraagt hij daarna lachend. Na de uitleg vraagt Baudet, nu openlijk minachtend, ‘OK, ben je nou een man of een vrouw?’

Dan grijpt de presentator in en neemt het op voor de non-binaire jongere die zichtbaar is aangedaan door Baudet.

Het is niet de eerste en laatste keer in het interview dat Baudet een faux pas maakt. Zo refereert een jongeman die in Oekraïne is geboren, naar een uitspraak van Baudet uit 2022 waarin hij Poetin en Russische soldaten die mensen vermoorden ‘helden’ noemde.

‘Vindt u de mensen die duizenden mensen laten vluchten en vermoorden nog steeds helden’, vraagt de Oekraïens-Nederlandse jongen.

Baudet ontwijkt de vraag en vindt de NPO ‘weer heel duidelijk gekleurd’. De Oekraïens-Nederlandse jongen wuift die aantijging van bevooroordeeldheid boos weg. ‘Het is door niemand bedacht hier in de studio, het is mijn eigen vraag’, zegt hij. Ook Rob Jetten wil antwoord op de vraag. ‘Waarom vind je iemand die een ander land bezet, een held?’

Baudet lacht weer en komt met een wedervraag: ‘Ben je klaar met je toneelstukje?’

Ten slotte vraagt een andere jongen of Baudet wel een homo kent in zijn eigen omgeving. Daarop klapt Baudet lachend op de schouder van Jetten, die zelf geen kik geeft. ‘Daar heb je er een’, zegt Baudet erbij.

Jetten bijt daarna wel van zich af en zet Baudet op zijn nummer. ‘U heeft als politicus een vrijheid van meningsuiting die we allemaal in dit land hebben, maar u heeft ook een zeer grote verantwoordelijkheid om uw woorden goed te wegen’, zegt Jettten. ‘Dit soort taal over homo’s, over lesbiennes, over LHBTI-propaganda’, over dat drag queens de hersenen van kinderen zouden brainwashen, die verschrikkelijke taal die u en uw collega’s altijd bezigen over transpersonen in Nederland, die leiden uiteindelijk tot meer homohaat in Nederland. En het zijn jongeren uit de LHBTI-gemeenschap die vaker depressief zijn, die vaker voor suïcide kiezen, die vaker zichzelf niet durven zijn en daardoor niet het geluk kunnen krijgen in het leven dat je iedereen gunt. En het is ook aan politici om op te komen voor die gelijke rechten voor elke Nederlander, welke letter van het alfabet je ook bent, welke kleur je ook hebt, welke achternaam je ook hebt. En u ontkent gewoon voor heel veel Nederlanders die vrijheid. En de gevaarlijke taal die u daarbij bezigt, zowel in het parlement als weer hier vanavond in de uitzending, die leidt ertoe dat ik en heel veel anderen vanavond Twitter kunnen openen met nieuwe homohaat en nieuwe bedreigingen. En u zou zich ook eens verantwoordelijk moeten voelen voor de impact die uw woorden wat dat betreft hebben’, aldus Jetten.

- Advertentie -