20.4 C
Amsterdam

Video: Zweedse moslim bestrijdt op vreedzame manier koranverbranding

Lees meer

Moslimactivist Husam El Gomati uit Zweden deelt chocolaatjes uit tijdens koranverbrandingen en gaat met demonstranten in gesprek. Hij wil islamofobie bestrijden door een vreedzame dialoog te beginnen.

‘Ik ga praten met mensen, probeer hen te kalmeren’, vertelt hij aan AJ+. Hij probeert mensen uit te leggen dat we nu in een ‘politieke oorlog’ zitten, waar mensen het slechtste van zichzelf laten zien, terwijl het juist noodzakelijk is om onze beste kant te laten zien.

El Gomati spreekt met boze moslimdemonstranten, maar ook met andere mensen die getuige zijn van de koranverbranding, inclusief islamofoben. Zo legt hij rustig aan een extreemrechtse vrouw uit dat haar boodschap, dat twee miljard mensen op deze wereldbol boeven en moordenaars zijn, verkeerd is.

De moslimactivist vindt het belangrijk om gewelddadige tegenprotesten te voorkomen, omdat hij islamofoben niet van materiaal wil voorzien waarmee zij moslims kunnen demoniseren. ‘Extreemrechts wil graag een antwoord, een gewelddadig antwoord, of iets zien dat ze kunnen gebruiken in de discussie in de toekomst. Daarom moet ik erheen, om ervoor te zorgen dat mensen kalm zijn, mensen op hun best zijn, weten hoe ze uitdrukking moeten geven aan hun gevoelens. Om er zeker van te zijn dat er geen geweld plaatsvindt. Dus het is een taak die ik in ieder geval moet doen, als ik wil bewijzen dat zij het fout hebben.’

In Zweden, Denemarken en Nederland hebben dit jaar diverse koranschendingen plaatsgevonden – het verscheuren van de koran en het verbranden van de koran. Moslims over de hele wereld zijn woedend, en willen dat Europese landen koranschendingen verbieden. Europese landen willen dit – vooralsnog – niet doen, vanwege het grondwettelijke recht op de vrijheid van meningsuiting.

- Advertentie -