14.4 C
Amsterdam

Video: ‘Ome Willem’ pakt zorgen om asielopvang aan

Lees meer

‘Ome Willem’, oftewel de oud-acteur Edwin Rutten reageerde gisteren bij het praatprogramma Op1 op alle commotie rondom een tijdelijke asielopvang in Kijkduin, waar hij woont. De PVV-leider Geert Wilders bezocht gisteravond een voorlichtingsbijeenkomst om bezorgde buurtbewoners een hart onder de riem te steken. Maar er zijn ook Kijkduiners die de asielzoekers zonder aarzelen welkom heten.

Rutten draait het rumoer en de zorgen bij bewoners om. De mensen die zich zorgen maken zijn de asielzoekers, omdat ze ‘terechtkomen in een land waar ze eigenlijk ongewenst zijn’, zegt hij.

Tegenover hem zit het Haagse VVD-raadslid Lotte van Basten Batenburg. Zij geeft toe dat er begrip is bij Kijkduiners voor de opvang, maar zegt ook dat mensen zich ‘overvallen’ voelen.

Rutten heeft weinig begrip voor Kijkduiners die zich overvallen voelen. ‘Zij zouden eens empathisch moeten zijn en bedenken hoe het zou zijn om te moeten vluchten’, aldus Rutten die ook erop wijst dat het hotel ‘buiten het seizoen’ vrijwel leeg is.

‘Waar winden we ons nou over op? Als er zorgen zijn, dan zou ik die zorgen graag willen horen. Maar niet eerst gaan profileren, van er zullen vast problemen zijn. Nee, laten we eerst kijken of die zorgen nou echt zijn.’

En dan slaat Rutten een arm over vertrekkend SGP-voorman Kees van der Staaij, wiens partij ook kritisch op migratie is. Met een knipoog naar de christelijke waarden zegt hij: ‘Ik denk dat een vorm van barmhartigheid wel deksels op zijn plek is’.

Omroep West gaf inwoners van Kijkduin met een positievere mening ook ruimte. ‘Mensen buiten laten slapen, vind ik onbeschaafd. ‘Het wordt winter’, zegt een andere vrouw, ‘dat kan toch helemaal niet.

- Advertentie -