18.4 C
Amsterdam

Video: politie VS eindigt pubergevecht, maar pakt zwarte jongen harder aan

Lees meer

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over hoe de politie een gevecht tussen een zwarte en witte puber in een winkelcentrum in de staat New Jersey heeft beëindigd. Alleen de zwarte puber werd in de boeien geslagen, meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC.

In een video van het voorval is te zien hoe agenten tussenbeide komen bij het gevecht tussen de jongeren. De zwarte puber wordt hardhandig op de grond neergesmakt en in de handboeien geslagen, terwijl de witte puber op de bank wordt geplaatst.

De moeder van de zwarte tiener beschrijft de situatie voor haar zoon als ‘zeer stressvol’, meldt ABC. ‘Hij heeft ook niet verwacht dat dit zo veel aandacht zou krijgen op nationaal niveau’.

Kye, de zwarte tiener, vindt het wel ‘vreemd’ ‘hoe ik anders werd behandeld vanwege mijn huidskleur’. Kye zegt dat hij in de ruzie betrokken raakte vanwege een vriend, voor wie hij het opnam.

Zijn advocaat beweert dat dit de bevooroordeeldheid van de politie toont. ‘Je hoeft alleen maar naar het filmpje te kijken en dan zie je het met je eigen ogen’.

De politie zegt begrip te hebben voor de ophef en is een intern onderzoek gestart naar het incident.

In de VS is er al langer kritiek op politiegeweld vanuit de zwarte gemeenschap. Maar sinds de moord op George Floyd in 2020 is er, onder aanvoering van de Black Lives Matter-beweging, institutioneel ook meer aandacht voor gekomen voor wit politiegeweld op zwarte mensen.

- Advertentie -