11.2 C
Amsterdam

Video: Bulgaarse grenswacht schiet Syriër neer

Lees meer

Op nieuw opgedoken beelden, naar buiten gebracht door verschillende Europese media, is te zien hoe een Syriër wordt neergeschoten door de Bulgaarse grenswacht.

Het is de eerste keer dat beeld uitlekt van een Europese grenswacht die op migranten schiet.

In de beelden, die zich afspelen op de grens tussen Turkije en Bulgarije, zijn twee voertuigen te zien: een truck van de Bulgaarse leger en een ander voertuig van de Bulgaarse grenspolitie. Naast de voertuigen staan twee Bulgaarse grenswachters.

De beelden, gemaakt door een migrant, tonen hoe El Rustum – hij zegt zelf van tien à vijftien meter afstand – wordt neergeschoten.

Kogels troffen zijn hand en zijn borstkas, net onder zijn hart. El Rustum overleefde dit ternauwernood. Zijn linkerhand is voor de helft verlamd; hij heeft twee breuken rond zijn ribbenkast.

De video is nieuw voor het grote publiek, maar het voorval dateert van drie oktober. De beelden zijn gefactcheckt door onder meer het Nederlandse onderzoekcollectief Lighthouse Reports, de Franse krant le Monde en de Britse krant the Times.

Volgens de Bulgaarse regering gooide de groep waar El Rustum toe behoorde met stenen, zetten ze zaken in de brand en gedroegen ze zich agressief hebben gedragen. Bulgaars overheidsonderzoek wees uit dat er ‘geen schoten werden gelost vanuit onze kant’.

De beelden komen voor Bulgarije op een slecht moment. Het land probeert momenteel Nederland te overtuigen om toegelaten te worden tot de Schengenzone, de zone van vrij verkeer van goederen en personen. De meest landen zijn al om, maar premier Mark Rutte zit nog dwars.

- Advertentie -