18.8 C
Amsterdam

Video: vrouwelijke demonstranten trotseren Taliban

Lees meer

Een video van vrouwelijke demonstranten in Kabul, die zich niet zomaar laten tegenhouden door Taliban-strijders, gaat viral op social media.

Op het filmpje is te zien dat Talibanstrijders met geweren in hun hand een groep demonstrerende vrouwen tegenhouden, waarmee de vrouwen niet zomaar genoegen nemen en zich luidkeels beklagen.

Later mogen de vrouwen er wel langs, schrijft correspondent Nabih Bulos (LA Times) die het filmpje twitterde. Zijn bericht is inmiddels duizenden keren gedeeld.

Sommige vrouwen in Kabul vrezen dat de Taliban hun vrijheden zullen terugdraaien. Daarom besluiten zij sinds enkele dagen geleden om te demonstreren.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN lopen honderden vrouwen mee in protesten in Kabul en kleinere steden en gebruiken de Taliban soms geweld om demonstranten uiteen te drijven, waarbij ook doden zijn gevallen.

Volgens de Taliban zijn de protesten een ‘doelbewuste poging om problemen te veroorzaken’ vanuit vrouwen die nog geen 0,1 procent van Afghanistan zouden representeren.

De Taliban beloven geen herhaling van de jaren negentig, toen vrouwen buiten niet zonder boerka en mannelijke begeleiding buiten mochten rondlopen. Veel buitenlandse waarnemers zijn sceptisch. Ondanks de beloften van de Taliban om het nu heel anders te doen, worden vrouwen opnieuw gedwongen om thuis te blijven, aldus CNN.

- Advertentie -