14 C
Amsterdam

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Lees meer

Vier christelijke Indonesische boeren uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd. Dit meldt de christelijke NGO Open Doors, die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd.

De onthoofdingen vonden plaats in het dorp Kalimago in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. Die aanvallen werden uitgevoerd door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin.

Een politiewoordvoerder op het eiland vertelt in de lokale pers het verhaal van een getuige. ‘Deze getuige was onderweg naar zijn akker toen hij vijf personen op zich af zag komen. De man herkende het gezicht van een van de daders als lid van de East Indonesia Mujahidin van posters die door de autoriteiten in de regio waren verspreid. Hij is direct daarop weggerend om de mensen in zijn dorp te waarschuwen. Onderweg naar huis ontmoette hij twee vrienden en vertelde hun te vluchten, maar ze namen de waarschuwing niet serieus. De beide vrienden werden diezelfde ochtend vermoord teruggevonden.’

‘Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het gebied zijn de viervoudige moord van november 2020 nog niet te boven. Dit komt hard aan. Ze hebben onze gebeden nu meer dan ooit nodig’, laat Open Doors-partner Ari Hartono in Indonesië weten.

Hartono voegt eraan toe niet met zekerheid te kunnen zeggen dat de aanval religieus was gemotiveerd. ‘Het kan ook een wanhoopsdaad zijn om te overleven. Dit is een afgelegen gebied met veel boeren die op geïsoleerde plaatsen in het oerwoud leven.’ Dat gold ook voor de slachtoffers van dinsdag. De daders maakten na de onthoofding een geldbedrag buit ter waarde van (omgerekend) enkele honderden euro’s.

Sinds november vorig jaar hebben de Indonesische autoriteiten de druk op terroristische groepen in het gebied fors opgevoerd, waardoor de spanning op het eiland is toegenomen. De voorraden van de terroristen raken uitgeput. Hun enige manier om het hoofd boven water te houden is het beroven van mensen, aldus Open Doors.

- Advertentie -