18.8 C
Amsterdam

VK cancelt migratiedeal met Turkije, te onveilig voor dissidenten

Lees meer

De Britse regering moet een streep zetten door een migratiedeal met Turkije waarbij het migranten zou terugsturen. Turkije is te onveilig, vooral voor dissidenten, zo blijkt uit een rapport dat het liet maken. Zo meldt The Times.

De conservatieve regering van premier Rishi Sunak wil zoveel mogelijk migranten terugsturen naar Turkije, ook als het vluchtelingen zijn, in ruil voor meer controle op de migrantenstroom vanuit het land. Maar de beoogde terugkeerdeal gaat niet door. Het land is nog steeds te onveilig, voor met name Koerdische en Gülenistische vluchtelingen, zo concludeerde de regering op basis van een intern rapport.

Veel Koerden in Turkije worden voor ‘terrorist’ uitgemaakt. Ze zouden de strijd van de PKK voortzetten in de politiek en media. De Turkse terrorismewetgeving laat veel ruimte voor willekeur, waardoor iedereen met een afwijkende mening voor terrorist kan worden uitgemaakt, met alle gevolgen van dien.

Ook volgers van de islamitische prediker Fetullah Gülen worden door de Turkse staat tot ‘terrorist’ bestempeld. Sinds het Turkse corruptieschandaal in 2013 en nog meer na de couppoging in 2016, waarvoor de Turkse regering de Gülenbeweging verantwoordelijk houdt, wordt de beweging wereldwijd vervolgd.

De Britse regering zoekt nu naar andere manieren om de grote migratiestroom te beperken. Vluchtelingen uit Turkije komen in steeds grotere aantallen naar het Verenigd Koninkrijk, vorig jaar waren dat er 3000 vorig jaar.

- Advertentie -