0.9 C
Amsterdam

VK: celstraffen tot 12 jaar voor leden extreemrechtse cel

Lees meer

Vier leden van een extreemrechtse cel zijn door een Britse rechter veroordeeld tot celstraffen van drie tot twaalf jaar. Dit meldt de BBC. De vier maakten pistoolonderdelen op een 3D-printer en vierden rechts politiek geweld via online berichten.

Daniel Wright (29), Liam Hall (31), Stacey Salmon (29) en Samuel Whibley (29) gebruikten de berichten-app Telegram om terreurhandleidingen uit te wisselen, racistische ideologieën te delen en video’s waarin geweld werd verheerlijkt te plaatsen.

Volgens de aanklager beschreven de vier extreemrechtse andere massamoordenaars – zoals Anders Breivik, die 77 mensen in Noorwegen vermoordde – als ‘heiligen’. Ook vertelde de aanklager de juryleden dat de groep een ‘actieve interesse had in de productie van explosieven en wapens’.

Daniel Wright (foto, tweede van rechts) kreeg de hoogste celstraf: twaalf jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het verspreiden van een terroristische publicatie, het in bezit hebben van artikelen voor terroristische doeleinden en het verzamelen van informatie die in strijd is met de terreurwet. Hij werd ook schuldig bevonden aan het bezit en het vervaardigen van een vuurwapen via een 3D-printer.

Liam Hall en Stacey Salmon werden vrijgesproken van het bezit van artikelen voor terroristische doeleinden, maar schuldig bevonden aan het bezit en het vervaardigen van een vuurwapen. Samuel Whibley werd schuldig bevonden aan het aanmoedigen van terrorisme en het verspreiden van een terroristische publicatie.

- Advertentie -