19.2 C
Amsterdam

VK: Conservatieven beschuldigen minister Braverman van racisme

Lees meer

Prominente Conservatieven hebben kritiek geuit op de ‘racistische retoriek’ van de Britse minister van Binnenlandse Zaken. In het Verenigd Koninkrijk is al langere tijd onrust over grooming gangs, bendes van jonge mannen die meisjes seksueel misbruiken. Minister Suella Braverman stelde eerder deze maand dat de bendes voor het overgrote deel bestaan uit mannen van Pakistaanse afkomst.

Vorige week concludeerde de BBC op grond van diverse onderzoeksrapporten dat het niet duidelijk is welke afkomst de bendeleden hebben.

Volgens de Britse krant The Guardian hebben enkele prominente Conservatieve politici kritiek op minister Suella Braverman. De krant noemt hen niet bij naam en toenaam, maar onder hen bevindt zich een minister uit de regering van oud-premier Boris Johnson. Deze minister zou gezegd hebben dat Braverman racistisch en onverdraagzaam is. Braverman, beschadigt met haar retoriek de reputatie van de Conservatieve Partij, aldus de oud-minister. Premier Rishni Sunak is te passief tegenover Braverman, die bezig is met het voeren van een ‘cultuuroorlog’.

Braverman kreeg veel kritiek vanwege haar reis vorige maand naar het Afrikaanse land Rwanda, waar het Verenigd Koninkrijk asielzoekers heen wil sturen. De prominente islamitische politica barones Sayeeda Warsi, namens de Conservatieven lid van het Britse Hogerhuis, noemde de opmerkingen van Braverman over de grooming gangs racistisch. Tahir Abbas beaamde dit in zijn column voor de Kanttekening. Hij beschuldigde daarin Braverman van racisme en islamofobie. Ten slotte zorgde Braverman eind deze week voor veel ophef, toen ze de Britse politie bekritiseerde voor het in beslag nemen van enkele racistische poppen in een pub in Essex.

Volgens de oud-minister probeert Braverman met haar uitlatingen in te spelen op de onderbuik van een klein deel van het Britse electoraat. ‘Ze is niet dom, ze gelooft dat ze een vergunning heeft om deze dingen te zeggen omdat ze niet wit is. Maar het enige wat haar taal doet is de haat verergeren.’

- Advertentie -