16.2 C
Amsterdam

VK: eerste asielzoeker naar Rwanda gestuurd

Lees meer

Het Verenigd Koninkrijk heeft naar verluidt de eerste afgewezen asielzoeker naar Rwanda gedeporteerd. De anonieme asielzoeker zou maandag ‘vrijwillig’ naar de Rwandese hoofdstad Kigali zijn gevlogen, in ruil voor 3.000 pond (ongeveer 3.500 euro), bericht de Britse sensatiekrant The Sun.

Vorige week keurde het Britse parlement een controversieel plan goed om ongewenste migranten naar Rwanda te deporteren. Rwanda is hier in principe akkoord mee. In de toekomst moeten mensen die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, ongeacht hun herkomst en zonder dat hun asielaanvraag wordt onderzocht, naar Rwanda worden gedeporteerd. De Britse regering kondigde een paar uur voor de deportatie van de man aan voor het einde van dit jaar 5.700 mensen te willen deporteren naar Rwanda.

De man die maandag op het vliegtuig werd gezet is als onderdeel van een apart programma naar Rwanda gevlogen, aldus de berichten in Britse media. In 2023 werd zijn asielaanvraag afgewezen. De Britse regering heeft de uitzetting van de man naar Rwanda echter niet bevestigd tegen het Franse persbureau AFP. Een woordvoerder van de regering zei alleen dat het Verenigd Koninkrijk nu asielzoekers naar Rwanda kan sturen.

Ondertussen heeft de Franse regering het nu met Rwanda aan de stok, vanwege de Rwandese steun aan de M23-rebellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. President Emmanuel Macron riep de Rwandese regering op een einde te maken aan haar steun voor de M23-rebellen en de Rwandese troepen in Congo terug te zullen trekken. Frankrijk pleit voor territoriale integriteit, zowel op het Afrikaanse continent als in Europa na de Russische invasie van Oekraïne, zei Macron gisteren, tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Congolese president Felix Thshisekedi.

- Advertentie -