21.4 C
Amsterdam

VK: Labour klaagt ex-medewerkers aan om ‘lekken’ antisemitisme-rapport

Lees meer

Labour, de Britse zusterpartij van de PvdA, klaagt vijf voormalige partijmedewerkers aan op verdenking van het lekken van een antisemitisme-rapport.

Het rapport, dat gebeurtenissen in de periode 2014-2019 behandelt, werd in april 2020 gelekt. Volgens het rapport werd antisemitisme in de partij niet adequaat genoeg aangepakt.

Toenmalig Labour-leider Jeremy Corbyn, een uitgesproken tegenstander van Israël, werd al langer verweten niets te doen tegen antisemitisme in zijn partij. Aanhangers van Corbyn vonden dat de antisemitismerel werd overdreven.

Keir Starmer (foto), die in april 2020 de leider werd van Labour, heeft een onafhankelijk onderzoek naar het uitlekken van het antisemitismerapport ingesteld. Uit dit onderzoek kon niet worden geconcludeerd dat de vijf partijmedewerkers het antisemitismerapport hebben gelekt.

De vijf personeelsleden ontkennen nog altijd ferm. ‘De partij zou zich moeten concentreren op het zeer verontrustende bewijsmateriaal in het uitgelekte rapport, in plaats van te proberen de voormalige medewerkers (…) ten onrechte tot zondebok te maken’, zegt een woordvoerder namens de vijf.

Nadat het gewraakte antisemitisme-rapport uitkwam, dienden enkele leden die in dat rapport genoemd werden een schadeclaim in. Dit, omdat hun namen nu op straat lagen – in combinatie met in hun ogen onjuiste informatie. De vijf personeelsleden die nu worden beschuldigd van het lekken van dit rapport vermoeden dat de partij de kosten van deze schadeclaim op hen wil afwentelen.

- Advertentie -