14.8 C
Amsterdam

VK: meerderheid Conservatieve premierskandidaten is van kleur

Lees meer

Tot nu toe stellen elf Conservatieve politici zich kandidaat om de Britse premier Boris Johnson te vervangen. Zes zijn Britten van kleur. Het gaat om Rishi Sunak (42), Sajid Javid (52), Nadhim Zahawi (55), Kemi Badenoch (42), Rehman Chishti (43) en Suella Braverman (42).

Voormalig minister van Financiën Rishi Sunak (foto, linksboven) heeft Indiase roots. Zijn ouders komen uit de Britse kolonieën Kenia en Tanzania, waar hun familie als contractarbeiders werkten, maar de familie komt oorspronkelijk uit de Punjab.

Voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid (foto, midden boven) heeft een Pakistaanse achtergrond. Hij was een tegenstander van de Brexit en verloor in 2019 de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij, die toen door Johnson gewonnen werd.

Nadhim Zahawi (foto, rechtsboven) is een voormalige vluchteling en kwam in 1967 ter wereld in Irak. Hij is de huidige minister van Financiën.

Kemi Badenoch (foto, linksonder) is van Nigeriaanse afkomst en Lagerhuislid sinds 2017. Ze was staatssecretaris van Lokaal Bestuur, Geloof en Gemeenschappen én Vrouwen en Gelijkheid. Badenoch is een scherpe criticaster van ‘woke’. Volgens haar wordt het Verenigd Koninkrijk valselijk beschuldigd onderdrukkend te zijn tegenover minderheden. Ook is ze voor een strenge grensbewaking.

Rehman Chishti (foto, midden onder) werd in 1978 geboren in het Pakistaanse gedeelte van Kashmir. Zijn familie emigreerde in 1986 naar het Verenigd Koninkrijk. De vader van Chishti was tot 1978 adviseur religieuze zaken van de Pakistaanse premier Zulfikar Ali Bhutto, die aan de kant werd gezet door islamistische militairen en in 1979 werd geëxecuteerd. Chishti zelf heeft Bhutto’s dochter Benazir Bhutto geadviseerd, die in 2007 werd vermoord. Chishti was een voorstander van de Brexit.

Suella Braverman (foto, rechtsonder), die van Indiase afkomst is, heeft voor de Conservatieve Partij in het Europees Parlement gezeten. Ze is nu procureur-generaal voor Engeland en Wales en advocaat-generaal voor Noord-Ierland. In deze hoedanigheid geeft ze de Britse regering juridisch advies. Net als Badenoch is Braverman een uitgesproken criticaster van ‘woke’.

Behalve deze zes zijn er nog vijf Conservarieve premierskandidaten: Jeremy Hunt (55, voormalig minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken), Liz Truss (46, minister van Buitenlandse Zaken), Penny Mordaunt (49, voormalig minister van Defensie), Grant Shapps (53, staatssecretaris van Transport) en Tom Tugendhat (49, voorzitter van de buitenlandcommissie van het Britse parlement).

- Advertentie -