16.8 C
Amsterdam

VK: ontplofte terrorist blijkt Syrische asielzoeker en christelijke bekeerling

Lees meer

De Britse zelfmoordterrorist die eergisteren overleed nadat zijn bom vroegtijdig ontplofte, blijkt een christelijke Syriër te zijn. Dat melden Britse media.

Eergisterochtend blies Enzo Almeni per ongeluk een taxi op voor het Liverpool Women’s Hospital. De taxichauffeur overleefde het incident.

De 32-jarige Enzo Almeni werd geboren als Emad Jamil al-Swealmeen en bracht het grootste deel van zijn leven door in Irak, alvorens hij naar het Verenigd Koninkrijk emigreerde. Hij was moslim, maar bekeerde zich in 2017 tot het christendom.

De afgewezen asielzoeker werkte als pizzabakker en kampte met psychische problemen. In 2014 werd Almeni gearresteerd omdat hij in bezit was van een groot mes. Dit gebeurde vlak na de afwijzing van zijn asielaanvraag. Almeni werd toen enkele maanden opgenomen in het ziekenhuis.

De politie vermoedt dat Almeni de Anglicaanse kathedraal van Liverpool had willen aanvallen op Remembrance Sunday, wanneer veteranen en families van de gevallenen zich verzamelen om de één minuut stilte in acht te nemen voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om dezelfde kathedraal waar Almeni gedoopt is.

Het is nog niet duidelijk wat Almeni’s motief was.

- Advertentie -