20.4 C
Amsterdam

VK: ‘Sunak dumpt plannen Truss voor ambassade in Jeruzalem’

Lees meer

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak heeft plannen om de ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsten in de ban gedaan. Dat meldt nieuwswebsite Middle East Eye.

Zijn voorganger Liz Truss zou dit graag hebben gewild. De Britse regering had al een stukje grond in West-Jeruzalem, stelde Middle East Eye vorige maand nog. Maar volgens een regeringswoordvoerder zijn er ‘op dit moment’ geen plannen voor zo’n verhuizing.

Ook de nieuwe buitenlandminister James Cleverley, die door Truss in haar laatste dagen als minister was aangesteld, is volgens Middle East Eye tegen een verhuizing naar Jeruzalem.

De Palestijnse ambassadeur in Londen reageert positief, maar zegt ook: ‘De vraag over de locatie van de Britse ambassade had überhaupt nooit gesteld mogen worden.’

Een verhuizing naar Jeruzalem is volgens Palestijnen en andere critici in tegenspraak met het officiële standpunt van de Britten dat ‘geen enkele staat soevereiniteit heeft over Jeruzalem’.

Tevens zou de verhuizing van de ambassade een stilzwijgende erkenning zijn van de – volgens het internationaal recht illegale – annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël.

De meeste landen hebben hun ambassade in Tel Aviv staan, omdat ze de bezetting van Oost-Jeruzalem niet erkennen. Toen toenmalig president Donald Trump in 2017 besloot om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, zorgde

- Advertentie -