16.4 C
Amsterdam

VK: universiteit denkt over weghalen beeld ‘racistische’ slavernij-criticus

Lees meer

Activisten en docenten willen een buste van de Britse antropoloog Thomas Henry Huxley (1825-1895), prominent pleitbezorger van de afschaffing van slavernij, verwijderen uit het Imperial College in Londen. Dit, omdat hij ‘nu racistisch zou kunnen worden genoemd’.

Een 21-koppige werkgroep van de universiteit stelt voor de buste van Huxley te verwijderen en het Huxley-gebouw op de campus te hernoemen, aldus de Britse krant the Telegraph.

Hoewel Huxley een uitgesproken voorstander was van de afschaffing van de slavernij zou hij, aldus deze werkgroep, ‘een raciale hiërarchie van intelligentie omarmen’. En dat strookt dan weer niet met de waarden van het Imperial College.

De Amerikaanse bioloog Jerry Coyne is het er niet mee eens. In zijn blog benadrukt hij de verdiensten van Huxley. Niet alleen was hij een tegenstander van slavernij, maar ook verdedigde hij Charles Darwin die onder vuur lag vanwege zijn – toen nog – controversiële evolutietheorie.

Huxley staat bekend als ‘Darwin’s Bulldog’. Hij was agnost en bedacht in 1869 deze term voor mensen die niet geloven, maar zichzelf ook geen atheïst noemen. Huxley is de grootvader van Aldous Huxley, auteur van de dystopische roman Brave New World uit 1932.

- Advertentie -