23.5 C
Amsterdam

VK: zwarte ambtenaar krijgt na 20 jaar procederen vergoeding voor racisme

Lees meer

Een voormalige zwarte ambtenaar uit het Verenigd Koninkrijk krijgt een vergoeding van honderdduizenden euro’s wegens racisme. Ze voerde twintig jaar lang een bittere strijd met het ministerie van Justitie.

Olivea Ebanks (58) had het ministerie drie keer voor de rechter gesleept. Ze is blij nu eindelijk aan het lange eind te hebben getrokken, vertelt ze aan de Britse krant the Independent.

‘Maar het [racisme] ter discussie stellen is enorm triggerend, omdat er nog steeds die angst is, dat ik het nog niet goed heb uitgelegd. Er is geen recht gedaan. Niet alleen aan mijn leed… … maar er is ook geen recht gedaan aan de ongehoorde stemmen, de mensen die nog steeds lijden, die nog steeds met mij in contact staan en zeggen: ‘Wat moet ik doen? Dit overkomt mij nu.’’

Het racisme sloopte Ebanks ook geestelijk en fysiek: ze sliep slecht en had lichamelijke en psyschische klachten. Haar privéleven liep flinke averij op:  Ebanks en haar man gingen scheiden.

Ebanks werd anders behandeld door haar leidinggevenden omdat ze zwart was én promotie wilde maken. Dan kon ze wel vergeten. Een leidinggevende had haar een racistische bijnaam gegeven. Ze stapte naar de rechter, maar werd aanvankelijk niet serieus genomen.

In 2020 besloot ze om te stoppen met haar werk bij het ministerie, naar eigen zeggen omdat ze anders gek zou worden. Ze noemt haar werk bij de overheid ‘de meest inhumane ervaring in mijn leven’. Het exacte bedrag dat haar door de rechter is toegewezen, is onbekend.

- Advertentie -