6.3 C
Amsterdam

Vlaardingen geeft geen noodhulp, mede dankzij GroenLinks

Lees meer

Vorige week stemde een deel van de GroenLinks-fractie in Vlaardingen tegen een gemeentelijke donatie aan de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië.

Denk-raadslid Salih Akca diende een motie in, om namens de gemeente Vlaardingen één euro per inwoner te doneren aan de noodhulp voor Turkije en Syrië. Vlaardingen zou daarom vijfenzeventigduizend euro moeten doneren.

Maar terwijl verschillende gemeenten in Nederland – waaronder Amsterdam, Rotterdam, Schiedam en Maassluis – besloten om een duit in het zakje te doen, wilde Vlaardingen niet meedoen. Akca vond het al een gemiste kans dat hij hiervoor apart een motie moest indienen in de gemeenteraad – andere gemeenten besloten op eigen initiatief meteen om te doneren – maar dat een meerderheid in de raad tegenstemde was een bittere pil om te slikken. Slechts negen van de dertig raadsleden stemden voor. GroenLinks, dat in de coalitie zit, stemde verdeeld.

VVD-wethouder Bart Bikkers zei tegen Algemeen Dagblad Vlaardingen de ramp heel erg te vinden en de motie van Denk begrijpelijk, maar gaf aan dat het college de motie niet wilde ondersteunen vanwege ‘bestuurlijke en rationale overwegingen’. VVD-fractievoorzitter Ruben van de Zande beaamde dit: ‘Wij kijken vooral of dit een taak is voor de gemeente, of dat we dit aan het Rijk of aan individuen over moeten laten.’ Ook de fractievoorzitters van D66 en GroenLinks lieten zich in gelijksoortige bewoordingen uit. Het is een ‘ongelooflijk moeilijk afwegen’, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Neill Voorburg.

Voor de motie van Denk stemden Denk, de SP, de helft van de GroenLinks-fractie, PvdA en de lokale partijen Beter voor Vlaardingen en Heel de stad. Tegen de motie stemden VVD, de andere helft van de GroenLinks-fractie, VV2000/Leefbaar, CDA, D66, ChristenUnie/SGP en de lokale partijen ONS Vlaardingen, Algemeen Ouderen Verbond (AOV) en StadsBelangen Vlaardingen (SBV).

Willem de Man, voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Socialistische Partij, is teleurgesteld, vertelt hij aan de Kanttekening.

‘Wij zijn mede-indieners van de motie van Denk geweest. Turkije en Syrië zijn geraakt door een verschrikkelijke aardbeving. Een beschaafd land, een beschaafde stad, gaat dan helpen. Maar Vlaardingen wil dat niet. Ik vond het typisch. Hulp is geen gemeentelijke taak, zeiden de rechtse partijen. Hulp bieden als gemeente zou politiek zijn. Maar alles is politiek.’

Dat de GroenLinks-fractie deels voor, deels tegen de motie stemde, vindt De Man opmerkelijk, vertelt hij aan de Kanttekening. ‘Ze hangen officieel het socialisme aan, maar feitelijk zijn het groene liberalen. GroenLinks zit in de coalitie met de VVD en Leefbaar, dus ik snap dat het moeilijk is soms. Maar dit is een hele grote kwestie. En dan moet je je hart laten spreken.’

GroenLinks-fractievoorzitter Neill Voorburg vertelt dat zijn fractie niet tegen noodhulp voor Turkije en Syrië is. ‘We dienden die desbetreffende avond ook een motie in, dat het college zo snel mogelijk met ondernemers in de gemeente in contact moest treden, om te kijken wat wij als stad voor Turkije en Syrië konden doen. Maar onze motie is in de beeldvorming nu ondergesneeuwd, omdat we verdeeld stemden over de motie van Denk.’

De GroenLinks-fractie twijfelde, aldus Voorburg, over de vraag of geld overmaken als gemeente wel de juiste manier was om hulp te bieden. ‘We wilden onze twijfel overbrengen met onze verdeelde stem. We luisteren tijdens het debat naar argumenten voor en tegen het overmaken van geld aan Turkije en Syrië. We begrepen beide redenatielijnen. En daarom stemden we verdeeld. Achteraf was dit misschien niet zo wijs, en hadden we wellicht beter naar ons hart kunnen luisteren, in plaats van het vraagstuk rationeel te benaderen. Politiek is niet altijd rationeel.’

Update: zojuist is bekend geworden dat ook de gemeente Den Haag geen geld doneert aan de slachtoffers van de aardbevingen.

- Advertentie -