22.9 C
Amsterdam

VluchtelingenWerk: Oekraïners beter af dan asielzoekers uit andere landen

Lees meer

Volgens VluchtelingenWerk hebben Oekraïners in de noodopvang het ‘best oké’ vergeleken met asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan, die een soberdere plek krijgen aangewezen.

Zo meldt VluchtelingenWerk dat Syriërs en Afghanen in Leeuwarden zich ‘s nachts moeten zien te redden in een gehorige goederenhal. Hier slapen ook baby’s en kinderen. In een noodopvang in Enschede moeten Afghaanse gezinnen in één kamer slapen en zijn er weinig toiletten en badkamers. Een groot contrast met de opvang van Oekraïners, voor wie in korte tijd hotelkamers, cruiseschepen en panden tot opvanglocatie zijn omgevormd.

Er staan wel grotere en minder luxe opvanglocaties klaar voor Oekraïners, maar die worden pas in gebruik genomen ‘als er ineens heel veel mensen tegelijk hier naartoe komen’, aldus VluchtelingenWerk.

Eerder spraken Syrische Nederlanders in de Kanttekening al uit dat ze zijn achtergesteld in vergelijking met vluchtelingen uit Oekraïne. Ook de protesten waar asielzoekers uit het Midden-Oosten in 2015 op stuitten, blijft bij de Oekraïners tot dusver bespaard.

Veel Nederlanders en bedrijven nemen nu direct het initiatief om de Oekraïners te helpen. Ook VluchtelingenWerk organiseert, samen met het Rode Kruis en de organisatie Takecarebnb, opvang voor duizenden Oekraïners vanuit de noodlocaties bij Nederlandse gastgezinnen. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste vluchtelingen daar terechtkunnen.

Intussen beweert VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat álle noodopvang in Nederland, ook die voor asielzoekers, moet worden verbeterd.

- Advertentie -