14.4 C
Amsterdam

VN en NGO’s vragen India om vrijlating mensenrechtenactivist uit Kashmir

Lees meer

De Verenigde Naties en enkele mensenrechtenorganisaties eisen dat India Khurram Parvez vrijlaat, een mensenrechtenactivist uit het door India bezette deel van Kashmir. Begin deze week is Parvez overgebracht naar de maximaal beveiligde Tihar-gevangenis in New Delhi.

De 44-jarige Parvez is coördinator van een lokale mensenrechtengroepering in Kashmir. Hij werd op 22 november gearresteerd door het belangrijkste antiterrorismebureau van India.

Parvez wordt er onder meer van verdacht terreur te hebben gefinancierd. Hij werd gearresteerd nadat India invallen uitvoerde in zijn woning en kantoor in Srinagar, de belangrijkste stad in Kashmir.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN sprak vorige week woensdag al zijn bezorgdheid uit. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde een dag later. De VN-verklaring ‘een volledig gebrek aan begrip’ verraden over de veiligheidsproblemen waarmee India zou worden geconfronteerd in verband met grensoverschrijdend terrorisme.

In augustus 2019 besloot India de speciale status van het overwegend islamitische Jammu en Kashmir in te trekken en het gebied direct onder de controle van de centrale regering in New Delhi te plaatsen. Sindsdien zijn vele politici en activisten gearresteerd en patrouilleren Indiase militairen door de straten van de steden.

Gisteren heeft de Kashmir Council-EU, een NGO die bij de Europese Unie lobbyt voor Kashmir, in Brussel een campagne gelanceerd met als doel om Pervez vrij te krijgen.

Ali Raza Syed, voorzitter van de Kashmir Council-EU, schreef onlangs een brief aan verschillende Europese autoriteiten waarin hij hen vroeg druk uit te oefenen op de Indiase regering. Volgens Ali Raza Syed hebben de arrestatie en detentie van Khurram Parvez opnieuw India, dat beweert de grootste democratie ter wereld te zijn, ontmaskert.

‘In feite is het de grootste gevangenis van de wereld’, aldus de voorzitter van de Kashmir Council-EU.

- Advertentie -