23.5 C
Amsterdam

VN erkent: vluchtelingen uit Oekraïne dupe van racisme voor EU-grens

Lees meer

De Verenigde Naties hebben erkend dat sommige niet-witte vluchtelingen zijn gediscrimineerd toen zij vanuit Oekraïne naar de Europese Unie probeerden te vluchten. Dit schrijft de Britse krant the Independent.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, erkende de benarde situatie van niet-witte vluchtelingen tijdens een persconferentie gistermiddag.

Volgens Grandi is de discriminatie van niet-witte mensen aan de grens geen overheidsbeleid, maar hebben er zich wel verschillende incidenten plaatsgevonden.

Grandi reageerde op berichten van vluchtelingen uit Oekraïne met een zwarte, Zuid-Aziatische of Arabische achtergrond die werden tegengehouden bij de grens terwijl ze naar Polen wilden vluchten. Witte Oekraïners kregen voorrang.

Sommige online commentatoren deden de berichten af als leugens en Russische desinformatie, maar er ontstond ook wereldwijde verontwaardiging over de berichten. Onder andere de Nederlandse politieke partij BIJ1, de Londense burgemeester Sadiq Khan, zangeres Beyoncé en de Afrikaanse Unie spraken zich tegen dit racisme uit.

- Advertentie -