23.5 C
Amsterdam

Single mannen Oekraïense vrouwen laten opvangen? Beter niet, aldus VN

Lees meer

Oekraïense vluchtelingenvrouwen mogen niet langer worden opgevangen bij Britse single mannen. Dat vindt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Het Homes for Ukraine-initiatief in het Verenigd Koninkrijk stelt dat alle mensen in het land met een logeerkamer hun woning open mogen stellen voor Oekraïners, zolang ze onderdak kunnen bieden voor ten minste zes maanden.

Maar het programma, waarvoor meer dan 150.000 vrijwilligers zich hebben aangemeld, brengt kwetsbare vrouwen in gevaar, vinden critici. Vorige week onthulde een undercoveronderzoek door de Britse krant the Times hoe enkele single mannen voorstelden om het bed te delen. Ze stuurden ongepaste en suggestieve berichten naar Oekraïense vluchtelingenvrouwen.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vindt nu dat de Britse regering moet zorgen dat vrouwen uit Oekraïne, ook degenen met kinderen, in contact moeten worden gebracht met koppels in plaats van met alleenstaande mannen.

‘Matching die wordt uitgevoerd zonder het juiste toezicht kan leiden tot grotere risico’s voor vrouwen, naast het trauma van ontheemding, scheiding van gezinnen en geweld dat al is ervaren.’

De UNCHR heeft ook kritiek op het Britse plan om aangekomen migranten naar Rwanda te sturen, waar ze hun asielprocedure moeten afwachten. In ruil daarvoor krijgt 140 miljoen.

‘Dergelijke regelingen verschuiven eenvoudig de asielverantwoordelijkheden, ontwijken internationale verplichtingen en zijn in strijd met de letter en de geest van het Vluchtelingenverdrag’, aldus de UNCHR.

- Advertentie -