14.5 C
Amsterdam

VN-Mensenrechtenraad zet onderzoek oorlogsmisdaden in Jemen stop

Lees meer

De VN-Mensenrechtenraad heeft het onderzoek van de Verenigde Naties naar oorlogsmisdaden in Jemen stopgezet. Dat meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Dit is een klap in het gezicht van westerse landen die willen dat dit onderzoek zou worden voortgezet, maar ook voor de burgers van Jemen die slachtoffer zijn van mogelijke oorlogsmisdaden, waaronder ook de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië is geen lid meer van de VN-Mensenrechtenraad, maar heeft bij andere landen stevig gelobbyd om tegen verlenging van de onderzoeksmissie te stemmen. 21 landen stemden voor het beëindigen van de missie, achttien stemden tegen. Zeven landen onthielden zich van stemming; Oekraïne stemde helemaal niet.

‘Een flagrante poging van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten om zichzelf te verzekeren van algemene straffeloosheid’, aldus de Egyptische mensenrechtenorganisatie Cairo Institute for Human Rights Studies.

In Jemen woedt nu al zeven jaar een bloedige burgeroorlog, nadat sjiitische Houthi-rebellen de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverden. Hierop besloot Saoedi-Arabië tot een militaire interventie  om de Jemenitische regering te steunen.

Inmiddels zijn tienduizenden mensen omgekomen en miljoenen ontheemd door wat de VN de ergste humanitaire crisis ter wereld noemt. Ongeveer 80 procent van de dertig miljoen burgers in Jemen is afhankelijk van hulp.

De Nederlandse ambassadeur Peter Bekker noemde de stemming een grote tegenslag. ‘Ik kan niet anders dan het gevoel hebben dat deze raad het volk van Jemen in de steek heeft gelaten.’

- Advertentie -