23.1 C
Amsterdam

VN-panel eist onderzoek naar Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië

Lees meer

Onderzoekers van de Verenigde Naties eisen van Amerika een ‘grondig onderzoek’ naar de eigen luchtaanvallen in Syrië die tot burgerslachtoffers hebben geleid in de strijd tegen IS. Mogelijke oorlogsmisdaden mogen volgens de VN niet onbestraft blijven, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.  

De VN-onderzoekscommissie roept de Verenigde Staten op om ‘geloofwaardig en onafhankelijk onderzoek’ te doen naar ‘incidenten met burgerslachtoffers waar hun eigen strijdkrachten bij betrokken waren’.

Washington zou diegenen die verantwoordelijk zijn voor mogelijke misdaden aansprakelijk moeten stellen en de uitslag van het onderzoek toegankelijk maken voor het publiek.

Het gaat onder meer om een luchtaanval op de Syrische stad Baghouz in 2019, waar de IS zich had verschanst. Volgens the New York Times werden 64 vrouwen en kinderen gedood bij die aanval, een mogelijke oorlogsmisdaad. Vorig jaar maakte de Amerikaanse minister van defensie bekend om die luchtaanval te zullen ‘beoordelen’.

De strijd tegen IS werd vanaf 2014, toen de genocide op de Yezidi’s plaatsvond, onder aanvoering van de VS gevoerd, met voornamelijk Koerdische grondtroepen. In 2019 werd de overwinning uitgeroepen, maar er vinden nog regelmatig aanslagen plaats in Syrië en Irak.

- Advertentie -