16.6 C
Amsterdam

VN-rapport: Israël doet aan apartheid

Lees meer

Volgens VN-rapporteur Michael Lynk, voldoet het politieke systeem in de bezette Palestijnse gebieden ‘aan de geldende standaard van bewezen apartheid’. Dit staat in een verslag dat is ingediend bij de VN-Mensenrechtenraad

‘Het rapport neemt de lezer mee van bezetting tot apartheid’, aldus Lynk. Volgens hem  moeten ‘onze gedachtes veranderen als de feiten ook zijn veranderd’. Dit is volgens hem een inzicht waar ‘vele volkeren over de hele wereld rekenschap aan beginnen te geven’.

Hij wijst specifiek op nederzettingen die ‘alleen voor Joden’ zijn bestemd, twee miljoen Palestijnen die in Gaza in een ‘openluchtgevangenis’ leven en prominente Israëlische politici die openlijk het recht voor een Palestijnse staat weigeren.

Gezien deze situatie komt volgens de VN-rapporteur onvermijdelijk de vraag op tafel of de ‘Israëlische bezetting niet in een nog duisterder en onheilspellender situatie is veranderd?’

Ook brengt Lynk bekendere figuren in herinnering die al eerder tot de conclusie kwamen dat er  ‘apartheid’ heerst in de Palestijnse gebieden, zoals oud VN-chef Ban Ki-moon en de onlangs overleden Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu.

Ook zijn er vele Israëliërs die het daarmee eens zijn, aldus Lynk. Hij voegt toe: ‘De status-quo van bezetting en toenemende annexatie is onrechtvaardig en onhoudbaar en dient daarom uitgedaagd te worden’.

Afgelopen jaar oordeelden ook mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch dat Israël een apartheidsstaat is.

- Advertentie -