14.4 C
Amsterdam

VN-rapport: ‘Israëlische bezetting is grondoorzaak conflict met Palestijnen’

Lees meer

De Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden is de grondoorzaak van het conflict met de Palestijnen. Dat stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie van de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

‘Het beëindigen van de bezetting alleen zal niet voldoende zijn’, aldus het rapport. ‘Er moeten aanvullende maatregelen worden genomen, zodat Palestijnen gelijkwaardig worden behandeld.’

Volgens het rapport is Israël ‘niet van plan (…) de bezetting te beëindigen’ en streeft het land naar ‘volledige controle’ over de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem.

Ook wil Israël invloed uitoefenen op de demografie, aldus het rapport, door een repressief klimaat voor de Palestijnen en een gunstig klimaat voor Joodse kolonisten in stand te houden.

Felle kritiek levert de VN-commissie ook op een Israëlische wet die Palestijnen die getrouwd zijn met Israëlische burgers verbiedt om Israëlische burgers te worden.

Israël ligt al langer onder vuur. Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International hebben recent het Israëlische beleid tegen de Palestijnen als ‘apartheid’ gelabeld.

Aanleiding voor het VN-onderzoek en -rapport was het elfdaagse oorlog tussen Israël en Hamas in mei 2021. Hierbij kwamen meer dan 260 Palestijnen in Gaza om het leven en dertien Israëlers.

Hamas, de islamistische beweging die de Gazastrook regeert, reageerde positief op het VN-rapport. De beweging dringt aan op de vervolging van Israëlische leiders vanwege hun ‘misdaden’ tegen het Palestijnse volk.

Ook de Palestijnse Autoriteit is positief te spreken over het rapport, en wil dat de staat Israël niet langer ongestraft zijn gang kan gaan.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is heel kritisch over het ‘bevooroordeelde’ VN-rapport en spreekt over een ‘heksenjacht’.

- Advertentie -