4.3 C
Amsterdam

VN-rapporteur: wooncrisis veroorzaakt door overheid

Lees meer

VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal (huisvesting) zegt dat het gebrek aan woningen in ons land niet wordt veroorzaakt door asielzoekers, maar door slecht bestuur, meldt Trouw. In maart komt de VN-rapporteur met een rapport.

De speciaal rapporteur, die tien dagen door ons land reisde, windt er geen doekjes om: ‘Nederland kampt met een huisvestingscrisis, niet met een asielcrisis.’

Volgens hem worden de zaken omgedraaid in Nederland. De asielzoekers zijn, in tegenstelling van wat meerdere politieke partijen beweren, waaronder de verkiezingswinnaar PVV, ‘niet de oorzaak’ van de huisvestingscrisis. ‘De problemen op de woningmarkt zijn te wijten aan slecht beleid van de overheid en al decennia in de maak’, aldus Rajagopal.

Hij is de afgelopen dagen op diverse opvangplekken geweest waar asielzoekers, vluchtelingen, arbeidsmigranten en daklozen meestal tijdelijk verblijven. ‘Zijn algehele beeld is somber’, schrijft Trouw.

Het grotere probleem, volgens de rapporteur, is dat een dak boven je hoofd als een ‘economisch product’ geldt en niet als een mensenrecht. Het recht op adequate huisvesting zou steviger in de Nederlandse grondwet verankerd moeten worden. ‘Het volstaat niet om te zeggen dat het een bezorgdheid van de overheid zal zijn om in voldoende huisvesting te voorzien’, vindt Rajagopal. ‘De inspanningsverplichting moet veranderen in een juridisch afdwingbaar recht.’

- Advertentie -