20.9 C
Amsterdam

VN-rapporteurs veroordelen Israëlische knokploegen

Lees meer

De VN-rapporteur voor minderhedenkwesties veroordeelt de aanvallen in Israël door extreemrechtse Joodse knokploegen tegen Palestijnen en Israëlische Arabieren, waaronder door kolonisten.

De knokploegen waren al langer een bekend fenomeen, maar gingen afgelopen maand wereldwijd viral vanwege de gebeurtenissen in Oost-Jeruzalem.

In de wijk Sjeik Jarrah en rond de Al Aqsa-moskee vonden grootschalige rellen plaats nadat vier Palestijnse gezinnen uit hun huizen dreigden te worden gezet. Ondertussen hielden extreemrechtse knokploegen uit Israël huis in dit overwegend Palestijnse deel van de stad (foto).

Ook beschermde de Israëlische politie haar Palestijnse burgers te weinig en traden de Israëlische veiligheidstroepen vaak te hard op tegen Palestijnen, zegt VN-rapporteur Fernand de Varennes.

‘Gezien de ernst van de situatie roep ik de regering van Israël op om ondubbelzinnig alle daden van geweld, haat en discriminatie jegens de Palestijnse burgers van Israël krachtig te veroordelen.’

De verklaring van De Varennes wordt onderschreven door de VN-rapporteurs voor het recht op vreedzame vergadering en vereniging en mensenrechten in de Palestijnse gebieden.

Israël kent een Arabische minderheid van 1,5 miljoen zielen, 20 procent van de bevolking. Arabische Israëliërs lijden al tientallen jaren onder discriminatie en uitsluiting, aldus De Varennes. Zo zorgt de afwezigheid van schuilkelders in Arabische Bedoeïendorpen in Israël voor onveiligheidsgevoelens onder deze groepen.

Ondertussen is in Israëls belangrijkste bondgenoot een lichte verschuiving zichtbaar in de publieke opinie ten aanzien van Israël. Twee jaar geleden, voor de Black Lives Matter-beweging en de laatste schermutselingen tussen Israël en Hamas, steunde de helft van de Democratische linkervleugel nog Israël, aldus het Amerikaanse peilstation Gallup. Dat is nu nog maar 33 procent.

- Advertentie -