14.9 C
Amsterdam

VN-rapporteurs laken stopzetten steun aan Palestijnse NGO door Nederland

Lees meer

Zeven VN-rapporteurs hebben stevige kritiek op Nederland vanwege het beëindigen van subsidie aan de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), een Palestijnse NGO.

De zeven schreven een brief aan minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken en minister Liesje Schreinemacher (VVD) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij moeten het besluit van het vorige kabinet – dat de subsidie stopzette – heroverwegen, vinden zij.

Dit najaar bestempelde Israël zes prominente Palestijnse NGO’s, waaronder UAWC, als terroristisch. Dit deed het vanwege vermeende banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een organisatie die door de Europese Unie als terreurorganisatie is aangemerkt. Uit Nederlands onderzoek bleek dat er geen financiële banden waren tussen UAWC en PFLP, maar wel links tussen sommige UAWC-medewerkers en PFLP. Voor Rutte III reden om de subsidie te stoppen.

Een fout besluit, vinden de zeven VN-rapporteurs. UAWC zelf wordt door de EU niet als een terreurorganisatie gelabeld. Nederland zou de ‘privé-overtuigingen’ van UAWC-medewerkers niet respecteren. En door de subsidie in te trekken, zou Nederland het illegale Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever in de kaart spelen.

De zeven willen dat het nieuwe kabinet het besluit van Rutte-III herziet en, als het dan toch bezig is, een kritischer standpunt inneemt over het illegale Israëlische nederzettingenbeleid.

- Advertentie -