13.8 C
Amsterdam

VN roept 15 maart uit tot Internationale Dag ter Bestrijding van Islamofobie

Lees meer

De Verenigde Naties hebben vandaag een resolutie aangenomen om 15 maart uit te roepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Islamofobie. De resolutie was ingediend door Pakistan en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, waar verschillende islamitische landen bij zijn aangesloten.

De datum van 15 maart is niet toevallig gekozen. Precies drie jaar geleden vermoordde de extreemrechtse terrorist Brenton Tarrant 51 moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

15 maart zal wat de VN betreft vanaf vandaag gelden als dé dag waarop de wereld jaarlijks herinnerd wordt aan de noodzaak om moslimhaat te bestrijden.

De resolutie werd vandaag ingediend door de Pakistaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Munir Akram, namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

‘Islamofobie is een realiteit. De uitingen ervan – haatzaaiende uitlatingen, discriminatie en geweld tegen moslims – nemen in verschillende delen van de wereld toe’, zei hij.

‘Dergelijke daden van discriminatie, vijandigheid en geweld jegens islamitische individuen en gemeenschappen vormen een ernstige schending van hun mensenrechten en schenden hun vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Ze veroorzaken ook grote angst binnen de islamitische wereld.’

Akram citeerde met instemming de woorden van de speciale VN-rapporteur voor vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Die zei dat sinds 9/11 de ‘institutionele achterdocht en angst voor moslims en degenen die als moslims worden beschouwd is gegroeid tot epidemische proporties’.

Volgens Akram gaat haat tegen moslims vaak samen met afkeer van immigranten en vluchtelingen. Daarom is het volgens hem van cruciaal belang om informatie te verspreiden over moslimhaat, zodat dit door regeringen over de wereld beter kan worden bestreden.

- Advertentie -