13.7 C
Amsterdam

Verenigde Naties slaan alarm over executies door Taliban

Lees meer

De Verenigde Naties slaan alarm na aanhoudende berichten over buitengerechtelijke executies in Afghanistan door de Taliban. Slachtoffers worden onthoofd of opgehangen en lijken worden openbaar vertoond, bericht CNN.

Het gaat om meer dan honderd moorden op oud-leden van het Afghaanse leger en anderen die banden hebben met het oude regime. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN schijft tenminste 72 moorden toe aan de Taliban.

De Taliban doen de bevindingen van de VN af als nepnieuws. De groep kondigde op 15 augustus een algemene amnestie af en beweert dat er nadien niemand meer is vermoord.

Vorige maand claimde Human Rights Watch dat de Taliban tientallen leden van de Afghaanse veiligheidstroepen hadden geëxecuteerd, nadat ze zich hadden overgegeven na de machtsovername van de Taliban in augustus. Ook dit rapport wordt door de Taliban in twijfel getrokken.

In een pas verschenen rapport stelt Amnesty International dat alle partijen in de aanloop naar de machtsovername van de Taliban zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden tegen burgers: niet alleen de Taliban, maar ook de Afghaanse veiligheidstroepen en het Amerikaanse leger.

- Advertentie -