16.6 C
Amsterdam

VN-Veiligheidsraad verlengt alsnog humanitaire hulp aan Syrië

Lees meer

De vijftienkoppige VN-Veiligheidsraad is, na het nodige gesteggel met kernlid Rusland, alsnog overeengekomen om de humanitaire hulp aan het noordwesten van Syrië met zes maanden te verlengen. Dat melden meerdere internationale media op basis van diplomatieke bronnen.

Het gaat om het leveren van voedsel, medicijnen en beschutting aan de miljoenen Syrische burgers in het noordwestelijke gebied dat door de oppositie wordt beheerd. Het leveren van hulpgoederen wordt al gedaan sinds 2014 en zou zondag eindigen.

Vrijdag maakte Rusland gebruik van zijn vetorecht in de VN-veiligheidsraad om de verlenging van de hulp met een periode van een jaar tegen te houden. Rusland stelt, als bondgenoot van het Assad-regime, dat het leveren van de hulpgoederen in strijd is met de Syrische wetgeving en territoriale integriteit van dat land.

Het sluiten van de humanitaire corridor van Turkije naar Syrië zou de crisis in Syrië doen versterken, waarschuwden mensenrechtenorganisaties, met een hongersnood tot gevolg.

Gisteren besloten de leden van de veiligheidsraad dat de hulp alsnog wordt verlengd, maar dan met een periode van een half jaar. Een compromis, maar volgens critici ook een verdere uitkleding van de hulp aan Syrië.

Oorspronkelijk waren er vier humanitaire corridors in gebruik. Deze zijn gedurende de afgelopen jaren na veto’s van China en Rusland gesloten.

- Advertentie -